Σοκολάτα: Τα υπέρ και τα κατά της πιο ‘γλυκιάς αμαρτίας’

Σοκολάτα: Τα υπέρ και τα κατά της πιο 'γλυκιάς αμαρτίας'

Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας, ίσως να μην αισθανθείτε μεγάλες ενοχές για αυτό. Παρά την άσχημη φήμη της για την αύξηση του σωματικού βάρους, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με αυτή την τροφή! Η σοκολάτα είναι φτιαγμένη από τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma και η παλαιότερη χρήση της χρονολογείται από τον πολιτισμό Olmec. Μετά την ευρωπαϊκή ανακάλυψη της Αμερικής, η σοκολάτα έγινε πολύ δημοφιλής στον ευρύτερο κόσμο και η ζήτηση της αυξήθηκε σημαντικά. Η σοκολάτα έχει γίνει από τότε ένα απίστευτα δημοφιλές προϊόν διατροφής, το οποίο εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν καθημερινά, χάρη στη μοναδική, πλούσια και γλυκιά γεύση του. Αλλά τι αποτέλεσμα έχει η κατανάλωση Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Τι είναι οι φυτικές ίνες και γιατί είναι απαραίτητες στη διατροφή μας;

Τι είναι οι φυτικές ίνες και γιατί είναι σημαντικές στη διατροφή μας;

Οι φυτικές ίνες, γνωστές και ως διαιτητικές ίνες, είναι συστατικά των φυτικών τροφών (τα περισσότερα συστατικά τους προέρχονται από το κυτταρικό τοίχωμα των φυτικών κυττάρων), των οποίων η κατανάλωση ασκεί διάφορες ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό μας. Η ιδιαιτερότητα των ουσιών αυτών είναι ότι δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και φτάνουν ανέπαφες στο παχύ έντερο, όπου εκεί υφίστανται μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού ζύμωση από τα βακτήρια που αποικούν φυσιολογικά το έντερο. Στις φυτικές ίνες ανήκουν μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, πηκτίνες, κόμμεα), η ινουλίνη, η λιγνίνη και άλλα συστατικά. Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε τις φυτικές ίνες; Τις φυτικές ίνες τις λαμβάνουμε από τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ο ρόλος των γλυκαντικών στη διατροφή μας και η επίδρασή τους στην υγεία μας

Ο ρόλος των γλυκαντικών στη διατροφή μας και η επίδρασή τους στην υγεία μας

Για τους περισσότερους η μέρα μας ξεκινάει νωρίς το πρωί με ένα γλυκό καφεδάκι, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση στη γλυκιά γεύση και αποστροφή στην πικρή γεύση, αφού κάποτε αυτό αποτελούσε ένα κριτήριο για τους ανθρώπους αν το τρόφιμο που κατανάλωναν ήταν ασφαλές για την υγεία τους. Γι’ αυτό, καθημερινά κατακλυζόμαστε από τις βιομηχανίες τροφίμων με προϊόντα, τα οποία δίνουν έμφαση στη γλυκιά γεύση. Τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται καθημερινά, είτε στο σπίτι είτε στις βιομηχανίες τροφίμων, είναι τα εξής: ζάχαρη, σακχαρίνη, κυκλαμικό οξύ, ασπαρτάμη, νεοτάμη (neotame), ακεσουλφάμη-Κ, σουκραλόζη και στέβια. Ζάχαρη Η υπέρμετρη κατανάλωση της σε ποτά όπως τα αναψυκτικά ή οι χυμοί φρούτων με προσθήκη ζάχαρης, Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο